Witam serdecznie. Jako, iż dawno nie indeksowałem dla wspólnego dobra, może choć w maleńkim stopniu tutaj pomogę. Zaznaczam od razu, że podane przykłady będą dla bezpłatnej alternatywy pakietu Office czyli open office (funkcjonalność zbliżona, bezpłatny i podobna składnia) lecz nie jest problemem minimalnie zmienić by działały w dla microsoftu.
Kilka ułatwień dla indeksujących w arkuszach:
1.zdarza się konieczność wpisywania kawaler/panna/wdowa itd. by nie robić tego ręcznie wystarczy stworzyć przynajmniej 2 kolumny (ja stosuję 4 {1.status|2.nazwisko męża/żony|3.imię małż.|4.data śmierci małż.}bo te informacje najczęściej odnajduję w aktach).
Po co to wszystko - jeżeli nie wpiszemy "k" lub dla panny "p" to program da w następnych kolumnach znaki "?" mając dane uzupełnimy je jeśli nie, to mamy wiedzę, iż czegoś w akcie brakowało. Wpisując znaczniki p/k program uzupełni pozostałe kolumny o znak "-----". Dla znacznika k/w (kawaler/wdowiec) w kolumnie F składnia dla G,H,I wygląda następujaco:
=JEŻELI($F2<>0;JEŻELI($F2="k";"-----";"?");"")
dodatkowo na logikę jęśli panna to na 99% nazwisko ojca czyli dla nazwiska ojca : =JEŻELI(V1="-----";T1;"") , gdzie v1 to nazwisko młodej a t1 ojca
2. Mamy datę aktu i wiek osoby. By nie męczyć się obliczaniem można stosować funkcję wyliczającą wiek osoby. U mnie wyglada to tak:
=ZŁĄCZ.TEKSTY("około ";A1-O1) gdzie kolumna "a" to rok wpisany w kolumnie rok aktu a "o" to wiek osoby podany w akcie, "około" to informacja że nie wprowadziliśmy dokładnej daty (wiadomo jak to a aktach np. ślubów bywało)
Jeśli coś namotałem to przepraszam - zrzućcie to na godzinę wpisu
jak będzie ktoś chętny to opiszę dokładnie jak zrobić użyteczną dla programu datę aktu tzn. z osobnych danych rok i miesiąc (cyferki) robimy np. 1889 lut 03,
napotrzeby lubgensu kiedyć wklejałem dane : "kaw. lat 18 O: Jan Kaczyński, M: Katarzyna Janik i panna lat 18, O: Józef Szabat, M: Franciszka Obydź" (Bez opisu to masło maślane ale może choć jedna osoba zaiteresuje sie funkcją której nie zna) robiła to funkcja zbierająca dane z kolumn :
=JEŻELI('l.genobl'.A512="...";"";ZŁĄCZ.TEKSTY('l.genobl'.A512;'l.genobl'.B512;" i ";'l.genobl'.E512;", ";'l.genobl'.F512;JEŻELI('l.genobl'.D512<>0;ZŁĄCZ.TEKSTY(" ";'l.genobl'.D512;"")); JEŻELI('l.genobl'.H512<>0;ZŁĄCZ.TEKSTY(" ";'l.genobl'.H512;""))))
A jeśli chodzi o całkowity opis to dla zabawy można zrobić coś takiego ( na podstawie spisanych indeksów):
wdow. lat: 59, wdow. lat: 41, rodzice młodego [ Mateusz i Jadwiga Tylus? ], rodzice młodej [ Marcin Kudrelek i Marianna Pasternak ] wdow. po Walenty Kufel
czy :akt z 1863 0 ∞ № 11 [♂ Zieliński Jan wd. lat 30 *≈ 1833 ? ↑ Wojciech ∞ Katarzyna Król]