Pomoc w programie Ahnenblatt
Moderator: avee
-
Pomoc w programie Ahnenblatt
Czy u Was także drzewo generowane w .pdf nie zawiera polskich znaków?
Anhenblatt chyba od zawsze ma ten problem i rada jest taka jak podał Grzegorz, czyli zainstalowanie wirtualnej drukarki pdf creator, zamiast wydruków na papierze tworzy właśnie pdf-y, które już mają polskie znaki.
Darek
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne

http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... latt.phtml
tutaj masz bardzo dużo o programie i problemach - rozwiązaniach
tutaj masz bardzo dużo o programie i problemach - rozwiązaniach
Pozdrawiam Eugeniusz, ojciec Zygmunt, dziadek Aleksander, pradziadek Andrzej, 2xpradziadek Wawrzyniec, 3xpradziadek Jakób, 4xpradziadek Wincenty, 5xpradziadek Jan, 6xpradziadek Mateusz, 7xpradziadek Jan
-
Przodek w środku? Który przodek, bo przecież nie masz jednego, więc skąd program ma wiedzieć, że akurat na tym Ci zależy. Można ustawić przodka jako probanta i wówczas będzie on w traktowany centralnie ale nie wiem o jaką tablicę Ci chodzi.
Darek

Mam ten sam problem pisałem do autora programu, jest to zrobione aby zmniejszyć ilość linii skośnych
. Ktoś mi zaproponował żeby edytować w jakimś programie graficznym.

Pozdrawiam Eugeniusz, ojciec Zygmunt, dziadek Aleksander, pradziadek Andrzej, 2xpradziadek Wawrzyniec, 3xpradziadek Jakób, 4xpradziadek Wincenty, 5xpradziadek Jan, 6xpradziadek Mateusz, 7xpradziadek Jan
Generalnie program rozkłada rodzice/dzieci tak aby były bezpośrednio pod w celu uniknięcia linii skośnych, u mnie powoduje to że przodek i trzon główny jest z boku po prawej - nie przypomina to drzewa :(:(, dodatkowo zdarza się że małżonkowie nie są obok siebie czasami odsunięci czy wręcz są obok kogoś innegodpawlak pisze:Przodek w środku? Który przodek, bo przecież nie masz jednego, więc skąd program ma wiedzieć, że akurat na tym Ci zależy. Można ustawić przodka jako probanta i wówczas będzie on w traktowany centralnie ale nie wiem o jaką tablicę Ci chodzi.

-
Właśnie dokładnie o taką sytuację mi chodzi... Dziękuję za cenne uwagi.Udzin pisze:Generalnie program rozkłada rodzice/dzieci tak aby były bezpośrednio pod w celu uniknięcia linii skośnych, u mnie powoduje to że przodek i trzon główny jest z boku po prawej - nie przypomina to drzewa :(:(, dodatkowo zdarza się że małżonkowie nie są obok siebie czasami odsunięci czy wręcz są obok kogoś innegodpawlak pisze:Przodek w środku? Który przodek, bo przecież nie masz jednego, więc skąd program ma wiedzieć, że akurat na tym Ci zależy. Można ustawić przodka jako probanta i wówczas będzie on w traktowany centralnie ale nie wiem o jaką tablicę Ci chodzi.
Witam po długiej przerwie, długo nie zaglądałam też do programu Ahnenblatt, moje drzewko stworzyłam w wersji 2,74 i nie zostawiłam tego setupu. Teraz jest dostępna bieżąca wersja 2,9... która nie wyświetla poprawnie litery Ł i Ś w związku z czym nie odnajduje plików z aktami, które mają w opisie te litery.
Gdyby ktoś miał setup wersji 2,74, bardzo proszę o udostępnienie.
Pozdrawiam
Gdyby ktoś miał setup wersji 2,74, bardzo proszę o udostępnienie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Anna
Anna
Znalazłam wersję 2,74 lecz problem pozostał, tak jak w każdej innej wersji nadal w dodanym pliku do zakładki 'zdjęcia/dane' nie wyświetla liter ś oraz ł , które są w opisie tego pliku, np. Akt ślubu lub Akt małżeństwa.
Natomiast figuruje jako Akt slubu, lub Akt malżeństwa, no i oczywiście jest info, że zdjęcia nie znaleziono.
W innych miejscach programu wszystkie polskie litery są poprawne. Pracowałam na win7, teraz mam win10, może tu problem. Mam 1820 osób.
Natomiast figuruje jako Akt slubu, lub Akt malżeństwa, no i oczywiście jest info, że zdjęcia nie znaleziono.
W innych miejscach programu wszystkie polskie litery są poprawne. Pracowałam na win7, teraz mam win10, może tu problem. Mam 1820 osób.
Pozdrawiam
Anna
Anna