Wojna polsko-bolszewicka - miejscowość Kobyle
Wojna polsko-bolszewicka - miejscowość Kobyle
Witam,
Szukam informacji nt. Stanisława Szyca ur. 14.02.1899 r., który poległ w dn. 22.06.1919 r. w czasie wojny w miejscowości Kobyle - prawdopodobnie pow. chełmski parafia Pawłów lub Rejowiec. Nie ma aktu zgonu, być może nie został sporządzony. Informacje z listy strat Wojska Polskiego z 1934 r., sporządzonej na podstawie zeznań świadków / dokumentów.
Czy ktoś z okolic miejscowości Kobyle ma wiadomości nt. miejsca pochówku żołnierzy z 5 p. uł. poległych latem 1919 r.?
Poprawiam post - chodzi oczywiście o wojnę polsko-bolszewicką (przecież to już 1919 r.!)
Szukam informacji nt. Stanisława Szyca ur. 14.02.1899 r., który poległ w dn. 22.06.1919 r. w czasie wojny w miejscowości Kobyle - prawdopodobnie pow. chełmski parafia Pawłów lub Rejowiec. Nie ma aktu zgonu, być może nie został sporządzony. Informacje z listy strat Wojska Polskiego z 1934 r., sporządzonej na podstawie zeznań świadków / dokumentów.
Czy ktoś z okolic miejscowości Kobyle ma wiadomości nt. miejsca pochówku żołnierzy z 5 p. uł. poległych latem 1919 r.?
Poprawiam post - chodzi oczywiście o wojnę polsko-bolszewicką (przecież to już 1919 r.!)
Pozdrawiam,
Magdalena
Magdalena
Podejrzewam że mógł polec w którejś miejscowości na Kresach. 300sl ma rację że front
w tym okresie był dużo dalej.
Baza miejscowości kresowych podaje kilka miejscowości o tej nazwie.
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam
w tym okresie był dużo dalej.
Baza miejscowości kresowych podaje kilka miejscowości o tej nazwie.
http://www.kami.net.pl/kresy/
Pozdrawiam
Wiesław
Może ktoś z historyków się do tego odniesie.
W bazie Straty żołnierzy w latach 1918 - 1920 wpisano miejsce zgonu Kobyle z datą 22.VI.1919
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 0e4df15082
W karcie ewidencyjnej Związku Peowiaków Okręg Lubelski nie zawierającej daty jej
sporządzenia jest zapis tego rodzaju: służył w Kawalerii (w jakim pułku nie ustalono) gdzie
poległ na polu chwały w bitwie z bolszewikami w 1919 r w rzece Wieprz
Które źródło jest bardziej wiarygodne, jeśli przyjąć to pierwsze to gdzie jest ta miejscowość
Kobyle ?
Pozdrawiam
W bazie Straty żołnierzy w latach 1918 - 1920 wpisano miejsce zgonu Kobyle z datą 22.VI.1919
http://genealodzy.pl/modules.php?op=mod ... 0e4df15082
W karcie ewidencyjnej Związku Peowiaków Okręg Lubelski nie zawierającej daty jej
sporządzenia jest zapis tego rodzaju: służył w Kawalerii (w jakim pułku nie ustalono) gdzie
poległ na polu chwały w bitwie z bolszewikami w 1919 r w rzece Wieprz
Które źródło jest bardziej wiarygodne, jeśli przyjąć to pierwsze to gdzie jest ta miejscowość
Kobyle ?
Pozdrawiam
Wiesław
Ta miejscowość była brana pod uwagę ale czy to tam ?
Aktu zgonu w Rejowcu i Pawłowie nie ma.
Ofensywa rozpoczęła się w lutym 1919, zgon jest w m-cu czerwcu, gdzie w tym czasie
mogły być walki ?
Pozdrawiam
Aktu zgonu w Rejowcu i Pawłowie nie ma.
Ofensywa rozpoczęła się w lutym 1919, zgon jest w m-cu czerwcu, gdzie w tym czasie
mogły być walki ?
Pozdrawiam
Wiesław
Jest możliwość. Po lewej stronie w menu "pobierz" http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... ublication
Pozdrawiam Grzegorz
Faktycznie jest możliwość pobrania. Ulokowane jest na metryczce publikacji. Problem jest w
tym że po zapisaniu na moim komputerze nie da się tego otworzyć.
Po rozpakowaniu skompresowanego pliku zip plików DjVu i DJBZ nie da się otworzyć, zapewne
jest niezbędna instalacja jakiegoś oprogramowania, jakiego na razie nie wiem.
Pozdrawiam
tym że po zapisaniu na moim komputerze nie da się tego otworzyć.
Po rozpakowaniu skompresowanego pliku zip plików DjVu i DJBZ nie da się otworzyć, zapewne
jest niezbędna instalacja jakiegoś oprogramowania, jakiego na razie nie wiem.
Pozdrawiam
Wiesław
Jesteśmy nadal w punkcie wyjścia, w oparciu o źródła nadal nie udało się jednoznacznie
ustalić w którym to Kobyle poległ ułan Stanisław Szyc.
Trudność sprawia to, że nie bardzo jest wiadomo gdzie w tym czasie kiedy nastąpił zgon - miesiąc czerwiec 1919 roku, znajdował się 5 pułk ułanów lub jego część.
Może ktoś z forumowiczów ma jakąś receptę.
Pozdrawiam
ustalić w którym to Kobyle poległ ułan Stanisław Szyc.
Trudność sprawia to, że nie bardzo jest wiadomo gdzie w tym czasie kiedy nastąpił zgon - miesiąc czerwiec 1919 roku, znajdował się 5 pułk ułanów lub jego część.
Może ktoś z forumowiczów ma jakąś receptę.
Pozdrawiam
Wiesław
El dzięki, z tego źródła jeszcze nie korzystałem. W swoim drzewie mam nieliczne osoby na Kresach.
W międzyczasie zamieściłem ten wątek na forum genealodzy.pl i wydaje mi się że sugestia
Krzysztofa Warakomskiego co do miejsca zgonu jest trafna. Zasugerowana miejscowość to
Kobyla, gm. Korzec, pow. rówieński, woj. wołyńskie.
To musiało się wydarzyć podczas walk na Wołyniu, analizując mapę Marsze i Boje 5 Pułku Ułanów Zasławskich można dojść do takiego wniosku.
Pewne przekłamanie co do nazwy miejscowości w spisie strat WP mogło nastąpić z odmiany
tej miejscowości lub też odczytu z jakiś tam dokumentów stąd zapis Kobyle.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy z tego zdarzenia został sporządzony akt zgonu, w okolicy
gdzie to miało miejsce - mało prawdopodobne, po czasie ale pytanie gdzie ?
Pozdrawiam
W międzyczasie zamieściłem ten wątek na forum genealodzy.pl i wydaje mi się że sugestia
Krzysztofa Warakomskiego co do miejsca zgonu jest trafna. Zasugerowana miejscowość to
Kobyla, gm. Korzec, pow. rówieński, woj. wołyńskie.
To musiało się wydarzyć podczas walk na Wołyniu, analizując mapę Marsze i Boje 5 Pułku Ułanów Zasławskich można dojść do takiego wniosku.
Pewne przekłamanie co do nazwy miejscowości w spisie strat WP mogło nastąpić z odmiany
tej miejscowości lub też odczytu z jakiś tam dokumentów stąd zapis Kobyle.
Zastanawia mnie jedna rzecz, czy z tego zdarzenia został sporządzony akt zgonu, w okolicy
gdzie to miało miejsce - mało prawdopodobne, po czasie ale pytanie gdzie ?
Pozdrawiam
Wiesław