Staw 1906 - jaka parafia?
Staw 1906 - jaka parafia?
Witam,
poszukuję aktu urodzenia z 1906 r. z miejscowości Staw i nie mogę jak na razie znaleźć. Czy ktoś może mi doradzić jakie parafie powinienem sprawdzić?
pozdrowienia
Radek
poszukuję aktu urodzenia z 1906 r. z miejscowości Staw i nie mogę jak na razie znaleźć. Czy ktoś może mi doradzić jakie parafie powinienem sprawdzić?
pozdrowienia
Radek
Przerabiałem regestry z Czułczyc, takie nazwisko nie występuje z m. Staw. Staw poza parafią rzymskokatolicką w tamtym czasie należał do prawosławnej w Podgórzu (Spas) przed 1875 unickiej. Prawosławne akta metrykalne z lat 1876 do 1911 są dostępne w szukajwarchiwach.pl
Piotr syn Seweryna, wnuk Wacława, prawnuk Seweryna, 2xprawnuk Macieja, 3xprawnuk Jana, 4xpwawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Stanisława.
Proponuję dokładnie przeanalizować w jakiej miejscowości mogła ta osoba się urodzić lub z jakich okolic pochodzi rodzina tej osoby. Mieszkam w Stawie od urodzenia i interesuję się lokalną historią. Może chodzi o okoliczną miejscowość, a wzmianka m. Staw wynika z istnienia tam w tamtych latach siedziby gmin Staw do której należała ta miejscowość. Staw i okoliczne miejscowości należały do różnych parafii rzymskokatolickich, mianowicie Staw, Krobonosz i Parypse do parafii czułczyce, natomiast Ochoża, Janów Nowosiółki do Rozesłania Apostołów w Chełmie. w Podgórzy parafia katolicka powstała na miejscu poprzedniej prawosławnej (unickiej) po odzyskaniu niepodległości.
Piotr syn Seweryna, wnuk Wacława, prawnuk Seweryna, 2xprawnuk Macieja, 3xprawnuk Jana, 4xpwawnuk Wojciecha, 5xprawnuk Stanisława.
Odnalazłem akta parafii prawosławnej byłej unickiej w Pniównie link: http://szukajwarchiwach.pl/35/2275/0/-#tabSerie . Występuje w regestrach urodzeń z interesujących Pana lat nazwisko Kucharuk jednej rodziny z m. Krobonosz (miejscowości sąsiadującej od północy ze Stawem i należącej do gminy Staw). Imienia Eliasz nie trafiłem. Imię matki dzieci urodzonych z tamtych lat to Antonina z domu Oleszczuk. W tamtych latach imiona chrzczonych dzieci były rusyfikowane szczególnie dzieci rodzin byłych unickich - tz. chrzest chrztem a w domu dzieci inaczej wołano/nazywano.
Bardzo dziękuję za sugestie i pomoc.
Imię matki mojego Eliasza to Barbara - wiem tylko tyle, że mieszkała w późniejszym okresie w Chełmie.
Niestety nie zachowały się po nim żadne dokumenty sprzed II WŚ, więc muszę pozostawać w zaufaniu do aktu zgonu wystawionego w Niemczech - w nim jest podana tylko nazwa Staw k. Chełma.
pozdrowienia
Radek
Imię matki mojego Eliasza to Barbara - wiem tylko tyle, że mieszkała w późniejszym okresie w Chełmie.
Niestety nie zachowały się po nim żadne dokumenty sprzed II WŚ, więc muszę pozostawać w zaufaniu do aktu zgonu wystawionego w Niemczech - w nim jest podana tylko nazwa Staw k. Chełma.
pozdrowienia
Radek
Witam. Posiadam publikację zawierającą spis parafii i miejscowości diecezji lubelskiej na 1905 r. W spisie nazwa Staw występuje w 2 parafiach:
Czułczyce, par. pw. Wszystkich Świętych (ob. św. Rocha) oraz Nielisz, par. pw. św. Wojciecha. Jeżeli w akcie zgonu jest wzmianka o Stawie k. Chełma to w grę wchodzi pierwsza z wymienionych przeze mnie parafii. Dodam uściślając, że posiadany przeze mnie spis dotyczy parafii r-k.
pozdrawiam
Paweł
Czułczyce, par. pw. Wszystkich Świętych (ob. św. Rocha) oraz Nielisz, par. pw. św. Wojciecha. Jeżeli w akcie zgonu jest wzmianka o Stawie k. Chełma to w grę wchodzi pierwsza z wymienionych przeze mnie parafii. Dodam uściślając, że posiadany przeze mnie spis dotyczy parafii r-k.
pozdrawiam
Paweł
Nie wiadomo dlaczego mało osób tam zagląda , ale dysponujemy schematyzmami z lat 1870, 1902, 1939, 2011 z wygodną wyszukiwarką nazw miejscowości http://pomoce.lubgens.eu/viewpage.php?page_id=5PawełS pisze:Posiadam publikację zawierającą spis parafii i miejscowości diecezji lubelskiej na 1905
Pozdrawiam Grzegorz
-