Miejscowość pod Wiedniem
Miejscowość pod Wiedniem
Proszę o prawidłowe odczytanie z tego aktu miejscowości urodzenia pana młodego.
Mój odczyt nie dał rezultatu. Nie mogę tej miejscowości znaleźć na mapie????
Chodzi o kat nr. 8, Ferdynard Reder.
Pozdrawiam
http://szukajwarchiwach.pl/35/1866/0/2. ... w4q8LfIBNA
Mój odczyt nie dał rezultatu. Nie mogę tej miejscowości znaleźć na mapie????
Chodzi o kat nr. 8, Ferdynard Reder.
Pozdrawiam
http://szukajwarchiwach.pl/35/1866/0/2. ... w4q8LfIBNA
Zmieniły się zasady:
W temacie: Tłumaczenia i pomoc w odczytaniu dokumentów:
NIE MA PODTEMATU:
Miejscowość pod Wiedniem
Podtematy są widoczne:
W temacie: Tłumaczenia i pomoc w odczytaniu dokumentów:
NIE MA PODTEMATU:
Miejscowość pod Wiedniem
Podtematy są widoczne:
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Odpowiadam tylko na majle, na PW NIE
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Odpowiadam tylko na majle, na PW NIE
Dziękuję Panie Andrzeju.
Czy posiada Pan tą książkę? Jeżeli tak, to czy tam jest zamieszczona biografia: Jana Karola Wilhelma Goetza (1813 - 1883)?
Ja zbieram materiały do biografii nauczycieli szkoły w Szczebrzeszynie (1811-1852) a ci dwaj nauczyciele tam pracowali.
W GW w 2001 r. zamieszczona była biografia Redera ale to nie pasowało do tej metryki ślubu, którą ja zamieściłem na forum.
Pozdrawiam
Czy posiada Pan tą książkę? Jeżeli tak, to czy tam jest zamieszczona biografia: Jana Karola Wilhelma Goetza (1813 - 1883)?
Ja zbieram materiały do biografii nauczycieli szkoły w Szczebrzeszynie (1811-1852) a ci dwaj nauczyciele tam pracowali.
W GW w 2001 r. zamieszczona była biografia Redera ale to nie pasowało do tej metryki ślubu, którą ja zamieściłem na forum.
Pozdrawiam
To wszystko starsze pozycje, a w materiałach archiwalnych duże luki i nieścisłości. Dostęp do części metryk jest dopiero od kilku lat! Proszę nie wybrzydzać!
O Goetzu jest najwięcej w książce: Andrzej Kaproń, Francuzi w dziewiętnastowiecznym Lublinie, Lublin 2003, wyd. Polihymnia. Jest w bibliotekach, i w sprzedaży wydawnictwa. O Goetzu pisała też Marzena Okrasa w artykułach o bursach i ostatnio wspominał Ireneusz Sadurski. Pojawia się też poprzez żonę.
O Szczebrzeszynie i nauczycielu Possarcie jest w książce: A. Kaproń, Szwajcarzy na Lubelszczyźnie w latach 1815-1914, Szczecin 2009. Ale o tę książkę to ciężko chyba najlepiej to ebook ściągnąć. http://www.mybook.pl/6/0/bid/215
Oczywiście warto pogrzebać w metrykach w Warszawie i Radomiu.
Ze starszych pozycji to prace lekarza Klukowskiego
AP w Lublinie też warto odwiedzić
O Goetzu jest najwięcej w książce: Andrzej Kaproń, Francuzi w dziewiętnastowiecznym Lublinie, Lublin 2003, wyd. Polihymnia. Jest w bibliotekach, i w sprzedaży wydawnictwa. O Goetzu pisała też Marzena Okrasa w artykułach o bursach i ostatnio wspominał Ireneusz Sadurski. Pojawia się też poprzez żonę.
O Szczebrzeszynie i nauczycielu Possarcie jest w książce: A. Kaproń, Szwajcarzy na Lubelszczyźnie w latach 1815-1914, Szczecin 2009. Ale o tę książkę to ciężko chyba najlepiej to ebook ściągnąć. http://www.mybook.pl/6/0/bid/215
Oczywiście warto pogrzebać w metrykach w Warszawie i Radomiu.
Ze starszych pozycji to prace lekarza Klukowskiego
AP w Lublinie też warto odwiedzić
Nauczyciele
Dziękuję Panie Andrzeju.
Ja mam już 45 nauczycieli tej szkoły. Mam trudności bo mieszkam zagranicą (Dania) ale te książki:
1. Ul. Deszczowa 19 (Kośminek) - Andrzej Kaproń, Francuzi w dziewiętnastowiecznym Lublinie, Lublin 2003, wyd. Polihymnia. 20 zł.
2. Ul. Długa 5. (Sławinek)-Andrzej Kaproń: Cudzoziemscy nauczyciele gimnazjum lubelskiego w latach 1815-1915. Cena 4,5 zł
Są w Lublinie i jutro kuzyn mi kupi.
Ta trzecia jest jako e-book i ją ściągnę.
Pozdrawiam Jan Makara, Odense
Ja mam już 45 nauczycieli tej szkoły. Mam trudności bo mieszkam zagranicą (Dania) ale te książki:
1. Ul. Deszczowa 19 (Kośminek) - Andrzej Kaproń, Francuzi w dziewiętnastowiecznym Lublinie, Lublin 2003, wyd. Polihymnia. 20 zł.
2. Ul. Długa 5. (Sławinek)-Andrzej Kaproń: Cudzoziemscy nauczyciele gimnazjum lubelskiego w latach 1815-1915. Cena 4,5 zł
Są w Lublinie i jutro kuzyn mi kupi.
Ta trzecia jest jako e-book i ją ściągnę.
Pozdrawiam Jan Makara, Odense