Abstrahując od dat, nie zgodzę się z tym stwierdzeniem. Często właśnie indeks to literatura piękna, żeby nie powiedzieć fikcja literacka... Jestem za tym, żeby indeks zawierał prawdziwe dane, sprostowane, a nie powielał błędy księdza.Kazimierz pisze:Myślę, że indeks powinien być odbiciem tego, co znajduje się w księdze, i tyle. Im mniej literatury pięknej, tym lepiej.
Kraśnik
Moderator: El
Pozdrawiam Krzysiek
OK. Tylko - najpierw fakty, potem interpretacja. Tak jak w pracy naukowej, najpierw wyniki, potem dyskusja wyników. Ja sam w indeksach wielokrotnie w komentarzu podaję na przykład oboczności pisowni nazwisk, ale na pierwszym miejscu - to co zapisał (nawet jeśli jestem przekonany, że błędnie) ksiądz dobrodziej.
Nie ma tu nic z literatury, jest tylko warsztat naukowy.
Nie ma tu nic z literatury, jest tylko warsztat naukowy.
Pozdrawiam, Kazimierz
Rok 1905 powiadasz?Kazimierz pisze:Rok 1908 / 1909 to już jest po ukazie tolerancyjnym. Rok 1905 był bardzo istotną cezurą pod wieloma względami.
Karczmiska
https://szukajwarchiwach.pl/35/1837/0/2 ... U-leCfppQw
Akt z grudnia wg twojej starej daty 1900 zapisany w 1901 - i to jest przed 1905.
Wilkow
https://szukajwarchiwach.pl/35/1955/0/2 ... RoC0YyPhSQ
Akt z grudnia 1899 wg twojej starej daty a zapisany w 1900 - to również przed 1905.
Opole Lubelskie
https://szukajwarchiwach.pl/35/2358/0/2 ... rvisxIldFA
Akt z grudnia 1892 a zapisany w 1893 - to 12 lat przed 1905.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Odpowiadam tylko na majle, na PW NIE
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Xavery - indeksuję jako Ksawery.Kazimierz pisze:ale na pierwszym miejscu - to co zapisał (nawet jeśli jestem przekonany, że błędnie) ksiądz dobrodziej.
Xsięski indeksuję jako Księski.
Maryjanna indeksuję jakp Marianna.
Frelix jako Feliks
a Xsiądz wpisuję jako ksiądz.
To adminowie lubgensu wymusili na mormonach, aby przy indeksowaniu dla nich wpisywać współczesną pisownię imion... nie Alexander - tylko Aleksander...
Dawno to było, ale to był wielki sukces adminów lubgensu...
Tylko, że ja nie mam na myśli takich "łagodnych" przypadków. Ostatnio wysłałem poprawkę do bazy. Szukałem ślubu Kacpra Krzosa z Rozalią Lenart. Udało mi się to dopiero po nazwisku młodej, bo ksiądz zamiast Krzos zapisał w akcie Kras... Albo moja prapra... została zapisana w akcie zgonu jako Katarzyna Kaproń z Nalepów, tymczasem prawidłowo była to Katarzyna Nalepa z Kaproniów. Jaki jest sens powielać takie błędy? Jeśli jestem w stanie coś sprostować w indeksie, to robię to. W pole uwagi wpisuję np. "w akcie błędnie Kras".
Pozdrawiam Krzysiek
Uważam, że dyskusja odeszła trochę od głównego wątku. MireQ wskazał na błędy popełnione przez indeksującego przy odczytywaniu metryk. Możemy dyskutować nad jakością zapisu dokonanego przez księdza/organisty. Czy pismo było czytelne, czy "bazgroły". Inną sprawą są zapisy nazwisk/imion. Tu zasady indeksowania na lubgensie są łagodne i nie tak restrykcyjne jak na innych portalach. I bardzo dobrze. Jestem zdania, że dobry indeksator tak zapisze informacje, że zarówno początkujący, jak i doświadczony poszukiwacz przodków odnajdzie na naszym portalu to czego szuka, A jak nie znajdzie, to życzliwi mu pomogą.
Pozdrawiam Marcin
I tu jest problem z obocznościami... Nazwisko winno brzmieć Krzysztoń, choć w akcie ksiądz zgubił "z". W akcie ślubu (57) wyraźnie jednak jest Krzysztoń i w takiej formie to nazwisko występuje do dziś w parafii, z której do Kraśnika przywędrowało.MireQ pisze:dalej Kraśnik i prośba do Grzegorza o poprawę...
urodziny bez chrztu 344/1895 matka Krzystoń nie Krzyston.
akt 269 - kolejne dziecko tej pary... Tutaj dla odmiany po polsku "z Krzysztonów"...
Trochę walka z wiatrakami.
Pozdrawiam Krzysiek
Do poprawy zgłaszam tylko jednoznaczne pomyłki indeksującego, a nie sporządzającego akt.Krzysiek pisze:Trochę walka z wiatrakami.
Jeśli jest z Krzysztonów - nie reklamuję, że Krzyston.
Jeśli jest z Krzysztoniów to nie może byc Krzyston.
W rodzinie przeze mnie badanej występuje nazwisko Gregorczyk.
Czasem jest zapisane jako Grzegorczyk i wtedy nie widzę podstaw do reklamacji, bo indeksujący zapisał poprawnie.
Na drzewie zapisuję oczywiście jako Gregorczyk, podobnie z Krzystoniami.
Ja sobie radzę jak w poniższym przykładzie:
Między Zamościem a Łabuniami mieszkała / mieszka szeroko rozgałęziona rodzina o nazwisku pierwotnie Serafin, później występująca w odmianach Szarafin, Sarafin a nawet Szerafin. Na przykład ta sama osoba rodzi się jako Jędrzej Serafin, jest świadkiem jako Andrzej Sarafin, a umiera jako Andrzej Szarafin.
W indeksie podaję nazwisko zapisane w akcie, w komentarzu pozostałe oboczności, dla potrzeb późniejszego wyszukiwania.
Między Zamościem a Łabuniami mieszkała / mieszka szeroko rozgałęziona rodzina o nazwisku pierwotnie Serafin, później występująca w odmianach Szarafin, Sarafin a nawet Szerafin. Na przykład ta sama osoba rodzi się jako Jędrzej Serafin, jest świadkiem jako Andrzej Sarafin, a umiera jako Andrzej Szarafin.
W indeksie podaję nazwisko zapisane w akcie, w komentarzu pozostałe oboczności, dla potrzeb późniejszego wyszukiwania.
Pozdrawiam, Kazimierz
Kraśnik chrzest 1866/11 Wolak otrzymała nie 2 tylko 4 imiona: Bogumiła Weronika Henryka Marianna.
Przy ślubie zgubiła pierwsze imię - nr 10
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 9-15?i=569
Przy ślubie zgubiła pierwsze imię - nr 10
https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... 9-15?i=569