Akta Biała
Akta Biała
Mam pytanie czy coś oprócz tego co dostępne jest w pomocniku: Księga bracka bialska,
Urodzenia 1797-1800, Małżeństwa 1797-1818, Małżeństwa 1808-1825 jest jeszcze dostępne ? Mam na myśli starsze materiały.Próbowałem znaleźć akta tej parafii na szukajwarchiwach, ale wyszukiwarka nie znajduje nic, chyba, że ja używam złych słów kluczowych. Może ktoś z forumowiczów posiada starsze akta ? A jeśli nie, to gdzie szukać ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Urodzenia 1797-1800, Małżeństwa 1797-1818, Małżeństwa 1808-1825 jest jeszcze dostępne ? Mam na myśli starsze materiały.Próbowałem znaleźć akta tej parafii na szukajwarchiwach, ale wyszukiwarka nie znajduje nic, chyba, że ja używam złych słów kluczowych. Może ktoś z forumowiczów posiada starsze akta ? A jeśli nie, to gdzie szukać ? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Re: Akta Biała
Jedyne wyjście.
Baza Pradziad oraz szwa zawierają (poza nielicznymi wyjątkami) akta stanu cywilnego, a te były na tych terenach wytwarzane dopiero od 1810 roku. Tymczasem wszystkie księgi, o których piszesz sięgają dalej, a ty chcesz jeszcze starszych lat, czyli szukasz ksiąg parafialnych. Te są na parafii, a zdjęcia, jak sugeruje Zenek, u Piotra.

Baza Pradziad oraz szwa zawierają (poza nielicznymi wyjątkami) akta stanu cywilnego, a te były na tych terenach wytwarzane dopiero od 1810 roku. Tymczasem wszystkie księgi, o których piszesz sięgają dalej, a ty chcesz jeszcze starszych lat, czyli szukasz ksiąg parafialnych. Te są na parafii, a zdjęcia, jak sugeruje Zenek, u Piotra.
Darek
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne

Sobór trydencki – sobór powszechny Kościoła katolickiego, który miał miejsce w latach 1545-1563.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sob%C3%B3r_trydencki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sob%C3%B3r_trydencki
W skrócie - najstarsze zachowane księgi.Postanowienia soborowe
potwierdzono obecność Chrystusa w Eucharystii na Mszy św. jako ofiary,
potwierdzono znaczenie wszystkich siedmiu sakramentów,
potępiono predestynację – tezę głoszącą, iż los pośmiertny człowieka jest odgórnie wyznaczony przez Boga (jedna z podstawowych nauk i założeń kalwinizmu),
podtrzymano koncepcję wolnej woli, zdolnej samodzielnie wybrać dobro,
potępiono indywidualne interpretowanie Pisma Św.,
uznano Biblię i Tradycję Kościoła za równoważne źródła wiary,
zakazano kumulacji beneficjów,
zakazano nepotyzmu – obsadzania stanowisk kościelnych przez krewnych kleru,
wprowadzono księgi metrykalne (rejestrowano śluby, chrzty, pogrzeby),
Sebastian i Anna Orzełstratoss pisze:szukam rodziców Tomasza Surtela z 1811 nr 465 Biała - czy z tego okresu będą jakieś materiały - może zwykłe księgi parafialne - bo stoję na 1811 i co mam teraz zrobić
księgi "austriackie" (lata 1797-ok. 1825) można znaleźć tutaj
Pozdrawiam Krzysiek
Wielkie Dzięki Krzysiek - jestem zaskoczony że tak szybko znalazła się odpowiedź - znowu nowe księgi ,,austriackie" całe szczęscie że nie trydenckie ...muszę jeszcze dużo się nauczyć w tym temacie .... nazwisko Orzeł - jest mi znane z obecnych czasów.... dalsza rodzina. 

Janów Lubelski, Biała, Krzemień: rodzina Sowów, Surteli, Katów
Są dostępne, Piotr wstawiając księgi przeoczył 3 roczniki, w tym wymienione przez Ciebie urodzenia (1786-97).KubaZych pisze:A to pech, akurat ja szukam urodzenia z roku 1786 i 1790, a brakuje roczników od 1777-1796. Czy te roczniki są gdzieś dostępne, czy już po ptokach ?
Ostatnio zmieniony 13 sty 2013, 15:20 przez Krzysiek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Krzysiek