Poszukiwania parafia Józefów i Dubienka
Moderatorzy: avee, El, MarcinR
Poszukiwania parafia Józefów i Dubienka
Dzień Dobry,
Nieco mniej niż połowa moich znanych przodków jest z Lubelszczyzny, ale obecnie najbardziej zależy mi na rozwinięciu dwóch konkretnych linii jak Krzaczek (z Józefowa w powiecie biłgorajskim) i Kasperkiewicz z Dubienki nad Bugiem.
W linii Krzaczek dotarłem do Sebastiana Krzaczka i Marianny Paniak. Ich synem był Wojciech Krzaczek, murarz, urodzony ok. 1827 w Józefowie i zmarły w 1885 r w Szczebrzeszynie. Z jego aktu zgonu dało się wyczytać rodziców, ale ich aktów urodzenia i zgonu już nie znalazłem przez Lubgens. Wojciech Krzaczek ożenił się z Anastazją Torchalską/Tarchalską.
W linii Kasperkiewicz dotarłem do Antoniego Kasperkiewicza, mieszczanina z Dubienki. Urodził się około 1780 roku, a zmarł w 1873 roku. Ożenił się z Agnieszką Pac. Jego zgon raportował jego syn Łukasz, więc jeśli mu wierzyć to dożył naprawdę sędziwego wieku. Jego rodzice figurują jako nieznani, czyli syn Antoniego prawdopodobnie nie pamiętał już imion swoich dziadków bądź tych imion nie znał.
Problem polega na tym, że chciałbym dojść głębiej w obu tych liniach a dotąd szukałem tylko przez Lubgens.
Stąd pytanie czy Lubgens zawiera kompletny zasób archiwalny tych parafii i więcej raczej nie ustalę? Czy tylko część zasobu jest udostępniona bądź zindeksowana? Czym się posiłkować kiedy mówimy o osobach urodzonych na terenie tych dwóch parafii w 18 wieku? Mam dużo pytań, a sam jestem początkujący jeśli chodzi o tradycyjną genealogię, gdy zaczynają się schody to nie mam pojęcia nawet o co zaczepić żeby wyjść poza to co jest obecnie dostępne.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję że ktoś odpowie mi chociaż na pytania o zasięg zasobów.
Pozdrawiam,
Artur
Nieco mniej niż połowa moich znanych przodków jest z Lubelszczyzny, ale obecnie najbardziej zależy mi na rozwinięciu dwóch konkretnych linii jak Krzaczek (z Józefowa w powiecie biłgorajskim) i Kasperkiewicz z Dubienki nad Bugiem.
W linii Krzaczek dotarłem do Sebastiana Krzaczka i Marianny Paniak. Ich synem był Wojciech Krzaczek, murarz, urodzony ok. 1827 w Józefowie i zmarły w 1885 r w Szczebrzeszynie. Z jego aktu zgonu dało się wyczytać rodziców, ale ich aktów urodzenia i zgonu już nie znalazłem przez Lubgens. Wojciech Krzaczek ożenił się z Anastazją Torchalską/Tarchalską.
W linii Kasperkiewicz dotarłem do Antoniego Kasperkiewicza, mieszczanina z Dubienki. Urodził się około 1780 roku, a zmarł w 1873 roku. Ożenił się z Agnieszką Pac. Jego zgon raportował jego syn Łukasz, więc jeśli mu wierzyć to dożył naprawdę sędziwego wieku. Jego rodzice figurują jako nieznani, czyli syn Antoniego prawdopodobnie nie pamiętał już imion swoich dziadków bądź tych imion nie znał.
Problem polega na tym, że chciałbym dojść głębiej w obu tych liniach a dotąd szukałem tylko przez Lubgens.
Stąd pytanie czy Lubgens zawiera kompletny zasób archiwalny tych parafii i więcej raczej nie ustalę? Czy tylko część zasobu jest udostępniona bądź zindeksowana? Czym się posiłkować kiedy mówimy o osobach urodzonych na terenie tych dwóch parafii w 18 wieku? Mam dużo pytań, a sam jestem początkujący jeśli chodzi o tradycyjną genealogię, gdy zaczynają się schody to nie mam pojęcia nawet o co zaczepić żeby wyjść poza to co jest obecnie dostępne.
Z góry dziękuję za odpowiedzi, mam nadzieję że ktoś odpowie mi chociaż na pytania o zasięg zasobów.
Pozdrawiam,
Artur
Parafie: Dubienka, Józefów, Łomazy, Nielisz, Uchanie, Szczebrzeszyn.
Re: Poszukiwania parafia Józefów i Dubienka
Arturze,Artmar pisze:... mam nadzieję że ktoś odpowie mi chociaż na pytania o zasięg zasobów.
możesz to sam łatwo ustalić.
Wchodzisz na stronę wyszukiwarki:
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Po lewej wybierasz szukaną parafię, w tym przypadku Józefów.
obrazek 1.
Klikasz i otwiera się nowa strona z parafią Józefów.
https://regestry.lubgens.eu/viewpage.ph ... 52&par=410
Sprawdzasz po kolei Urodzenia - Śluby i Zgony, czy nie brakuje jakiegoś dziesięciolecia.
Przy urodzeniach widać brak 1820 - 1829.
Twój przodek urodził się około 1827, ale tego roku nie ma w bazie.
obrazek 2.
Sprawdzasz dalej, czy jest całe dziesiąć lat w dziesięcioleciu.
Klikasz na 1810 - 1819 i okazuje się, że brak roku 1810 i 1811.
Podobnie sprawdzasz wszystkie pozostałe lata i dzięki temu sam sprawdzasz, których lat nie ma w bazie.
obrazek 3.
Pozdrawiam: MireQ
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Odpowiadam tylko na majle, na PW NIE
Parafie: Chodel, Chotcza, Karczmiska, Kazimierz Dolny, Końskowola, Opole Lubelskie, Piotrawin, Wąwolnica, Wilków.
Dziękuję, chociaż jestem zielony to na tyle ogarnięty, że sprawdziłem co jest dostępne na Lubgens. Może nieprecyzyjnie się wyraziłem co do tego czym jest zasóbMireQ pisze:Arturze,Artmar pisze:... mam nadzieję że ktoś odpowie mi chociaż na pytania o zasięg zasobów.
możesz to sam łatwo ustalić.
Wchodzisz na stronę wyszukiwarki:
https://regestry.lubgens.eu/news.php
Po lewej wybierasz szukaną parafię, w tym przypadku Józefów.
*CIACH*

Skąd to wiadomo? To z zasobu niezindeksowanego? W akcie zgonu napisane było, że ojcem Wojciecha był Sebastian(?). Rok urodzenia się zgadzał, dwaj synowie Wojciecha w tym mój przodek Wojciech Jan zgłosili śmierć ojca. Nic z tego nie rozumiem...MireQ pisze:Wojciech Krzaczek urodził się 30.03.1827 a jego ojciec Wawrzyniec był garncarzem.
Tu rzeczony akt: https://szukajwarchiwach.pl/88/635/0/-/ ... _C568sQSJA
Zacznijmy od tego, że zarówno z parafii Józefów, jak i parafii Dubienka metryki są w zasobach Archiwum Państwowego w Lublinie i Archiwum Diecezjalnego w Zamościu. Mikrofilmy zostały wykonane przez mormonów. Trudno powiedzieć dlaczego do tej pory mikrofilmy z zasobów AP Lublin nie zostały w pełni opublikowane na stronie szukajwarchiwach.pl mikrofilmy z AD Zamość nie są dostępne w pełni online.
Natomiast te same metryki są dostępne dla ograniczonej liczby osób. Nie ma sensu tłumaczyć w jaki sposób mają dostęp. Proszę podać konkretne nazwiska i osoby. Wkrótce nadejdzie pomoc.
Natomiast te same metryki są dostępne dla ograniczonej liczby osób. Nie ma sensu tłumaczyć w jaki sposób mają dostęp. Proszę podać konkretne nazwiska i osoby. Wkrótce nadejdzie pomoc.
Pozdrawiam Marcin
Przepraszam, moja wina, pomyliłlem akta urodzenia.
Ojcem Wojciecha jest Sebastian, garncarz z zawodu, miał 22 lata.
Matka Marianna Paniak miała lat 20.
Na podstawie aktu urodzenia 40/1827.
Być może jego rodzina pojawia się w Aktach miasta Dubienki:Artmar pisze:W linii Kasperkiewicz dotarłem do Antoniego Kasperkiewicza, mieszczanina z Dubienki.
https://szukajwarchiwach.pl/35/30/0/?q= ... bJednostki
Np. w Indeksie: Jan i Agata małż.: https://szukajwarchiwach.pl/35/30/0/-/1 ... Y-O9V3Gxig
W Aktach: https://szukajwarchiwach.pl/35/30/0/-/9 ... Whm9a41CEA
https://szukajwarchiwach.pl/35/30/0/-/9 ... 1muXEBfA0g
Pozdrawiam.
Wiele zapomniałam. Przeminęło z wiatrem.
W dniu 14.02.1824 był ślub Sebastiana Krzaczka lat 18 i Marianny Paniak lat 18 - rodzice Wojciecha.
Rodzice Sebastiana Michał Krzaczek i Rozalia Kusiak.
Rodzice Marianny Wojciech Paniak i Katarzyna Paczwińska.
W XVIII wieku pisano nazwisko jako Kraczek...
Rodzice Sebastiana Michał Krzaczek i Rozalia Kusiak.
Rodzice Marianny Wojciech Paniak i Katarzyna Paczwińska.
W XVIII wieku pisano nazwisko jako Kraczek...
Dziękuję za te istotne informacje. Czyli mam rozumieć że jestem w dalszych poszukiwaniach prawdopodobnie zdany na innych?MarcinR pisze:Zacznijmy od tego, że zarówno z parafii Józefów, jak i parafii Dubienka metryki są w zasobach Archiwum Państwowego w Lublinie i Archiwum Diecezjalnego w Zamościu. Mikrofilmy zostały wykonane przez mormonów. Trudno powiedzieć dlaczego do tej pory mikrofilmy z zasobów AP Lublin nie zostały w pełni opublikowane na stronie szukajwarchiwach.pl mikrofilmy z AD Zamość nie są dostępne w pełni online.
Nie szkodzi, całe szczęście teraz wszystko się zgadza i dysponuję już orientacyjnym rokiem urodzenia rodziców WojciechaMireQ pisze:Przepraszam, moja wina, pomyliłlem akta urodzenia.

Bardzo dziękuję za te zasoby, spróbuję po nich coś ustalić. Może Jan to ojciec Antoniego? Będę to próbował sprawdzić.El pisze:Być może jego rodzina pojawia się w Aktach miasta Dubienki:Artmar pisze:W linii Kasperkiewicz dotarłem do Antoniego Kasperkiewicza, mieszczanina z Dubienki.
*CIACH*
Ekstra! Tylko kompresja ścięła jakość i rozdzielczość. Czy dobrze widzę że rodzice Anastazji Tarchalskiej to rzeźnicy z Józefowa, Sebastian i Ewa z Gomółków(?).MarcinR pisze:Akt ślubu Wojciecha i Anastazji
Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, wpłaciłem na portal

Michał Kraczek i Rozalia Kusiak - pierwsze ich dziecko w Józefowie rodzi się w 1791 roku, ostatnie w 1806 roku.
Śluby są w Józefowie od 1786 roku, ale nie ma ich ślubu w Józefowie, czyli ślub był w innej parafii.
Być może w Łukowej.
Śluby są w Józefowie od 1786 roku, ale nie ma ich ślubu w Józefowie, czyli ślub był w innej parafii.
Być może w Łukowej.
Śluby są dla samego Józefowa, a nazwisko Kusiak występuje głównie w innych wioskach tej parafii (Długi Kąt, Neprysz, Majdan Nepryski, Stanisławów..). Jest realne, że ślub miał miejsce w Józefowie, ale został zapisany w księdze dotyczącej innej wsi.MireQ pisze:Śluby są w Józefowie od 1786 roku, ale nie ma ich ślubu w Józefowie, czyli ślub był w innej parafii. Być może w Łukowej.
Pozdrawiam Krzysiek