Matraszkowie w par. Goraj
Moderatorzy: avee, El, MarcinR
- konskovolensis
Proszę osoby mające dostęp do akt z parafii Goraj o informacje z następujących aktów zgonu:
Maciej Matraszek 41/1837, Ludwika Matraszek 51/1854 oraz aktu ślubu: Teodor Wolfram & Zuzanna Matraszek 57/1839.
Byli oni migrantami z par. Końskowola, przy czym Zuzanna była córką dwójki pozostałych. Zuzanna zmarła 1854 w par. Stary Zamość.
Maciej Matraszek 41/1837, Ludwika Matraszek 51/1854 oraz aktu ślubu: Teodor Wolfram & Zuzanna Matraszek 57/1839.
Byli oni migrantami z par. Końskowola, przy czym Zuzanna była córką dwójki pozostałych. Zuzanna zmarła 1854 w par. Stary Zamość.
Pozdrawiam, Grzegorz.
- konskovolensis
Dewocja, z łac. poświęcenie, oznacza dziś przesadną pobożność. Na dewocje zostający w Goraju zamieszkały. O co mogło chodzić w tym przypadku? Rozumiałbym, gdyby była to osoba przejezdna, przybyła w celach religijnych np. na pielgrzymkę, ale skoro on tam mieszkał? A może to słowo miało inne znaczenie wtedy?
Wot, intieriesno. Pod aktami podpisany jest ksiądz Kazimierz Matraszek. Może on jest wyjaśnieniem, dlaczego Maciej znalazł się w tamtym miejscu? On zmarł w 1857 (akt nr 133). Nie nadużyję uprzejmości, jeśli poproszę o dane i z tego aktu?
Wot, intieriesno. Pod aktami podpisany jest ksiądz Kazimierz Matraszek. Może on jest wyjaśnieniem, dlaczego Maciej znalazł się w tamtym miejscu? On zmarł w 1857 (akt nr 133). Nie nadużyję uprzejmości, jeśli poproszę o dane i z tego aktu?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2018, 21:42 przez konskovolensis, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam, Grzegorz.
-
- konskovolensis
Matraszkowie - Maciej i Ludwika to moi przodkowie.
Mam ogromny bałagan w tej rodzinie (m.in. z powodu braku dostępu do metryk).
Grzegorzu,
jeśli to Twoi przodkowie, czy posiadasz może uporządkowane dane o nich samych oraz ich potomstwie?
Jak dotąd naliczyłam ok. 12 dzieci, ale zapewne to nie wszystkie?
Sporo informacji udało mi się odnaleźć w aktach miasta Końskowoli. Problemem jest natomiast Goraj.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Przy okazji - dziękuję Mirkowi za skany akt
Szkoda, że wcześniej tu nie zajrzałam...
Matraszkowie - Maciej i Ludwika to moi przodkowie.
Mam ogromny bałagan w tej rodzinie (m.in. z powodu braku dostępu do metryk).
Grzegorzu,
jeśli to Twoi przodkowie, czy posiadasz może uporządkowane dane o nich samych oraz ich potomstwie?
Jak dotąd naliczyłam ok. 12 dzieci, ale zapewne to nie wszystkie?
Sporo informacji udało mi się odnaleźć w aktach miasta Końskowoli. Problemem jest natomiast Goraj.
Będę wdzięczna za wszelką pomoc.
Pozdrawiam
Aneta
Ps. Przy okazji - dziękuję Mirkowi za skany akt

Goraj * Góra Puławska * Końskowola * Krasnobród * Puławy * Włostowice * Żyrzyn
- konskovolensis