niestety, muszę Pana rozczarować
W moim drzewie pierwszą osobą, która nosi nazwisko Bartuzi to moja 4xprababka - Jadwiga Bartuzi * 1796 Końskowola, córka Bartłomieja Bartuzi i Agnieszki Wojdaszczanki.
Jadwiga wychodzi za mąż za Mateusza Matraska w 1815r. w Końskowoli.
I właściwie to cała moja dotychczasowa wiedza na temat tej gałęzi mojego rodu.
Miło mi że jedna z Pań w moim drzewie była chrzestną chłopczyka o tym nazwisku.
Teresa Srednicka/Srzednicka/z domu Lisowska zona Jakuba Srzednickiego h.Pomian.
Bartuzi [Lb: Brak] Bartłomiej Końskowola 92 1773 Pożóg, dnia: 20 sierpnia, rodz: Bartłomiej i Katarzyna [Susek], chrzestni: Jan Bocheński i Teresa Srednicka ; s.147; LB: brak nazwiska
Stefan
Może ktoś natrafił w swoich poszukiwaniach na Mikołaja Bartuzi, urodził się przed 1805 rokiem (data urodzenia jego syna Stanisława). Ożenił się z Jadwigą Gębal (Gembal). Przeglądałem swego czasu to co zamieścił x. Polak i kurczę nie mogę niestety swojego Mikołaja do nikogo podpasować :(
po ośmiu latach od rozpoczęcia tego wątku, zebrałam nieco więcej informacji o moich przodkach BARTUZI i chciałabym się tymi informacjami podzielić. Są to ogólne dane, daty podaję tylko w przypadku moich antenatów. Jeśli ktoś widzi powiązana, mógłby ten zarys uzupełnić, będę zobowiązana.Pogrubioną czcionkąoznaczyłam swoich przodków.
Idąc od najstarszych pokoleń:
BARTUZI SZYMON (miał siostrę Zofię voto Sarga) REGINA Dzieci:
Jan
Anna WAWRZYNIEC
Łukasz
Katarzyna
Katarzyna
Konstancja
Maciej
BARTUZI WAWRZYNIEC s. Szymona i Reginy *1694-1744 JADWIGA WOSIŃSKA 1. voto Oczkowska, c. Michała i Agnieszki *1694 Dzieci:
Marianna
Andrzej
Aleksander Jan
Stanisław SZYMON
Marianna
Katarzyna
BARTUZI SZYMON s. Wawrzyńca i Jadwigi z Wosińskich *1726 CHABROS MARIANNA c. Wojciecha i Agnieszki z Wróblewskich * ok. 1737-1807 Dzieci: BARTŁOMIEJ
Józef
Paweł
Jan
Stanisław
Franciszek
BARTUZI BARTŁOMIEJ s. Szymona i Marianny z Chabrosów *1765-1833 WOJDASZKA (Wojdaszek?) AGNIESZKA c. ? Dzieci: JADWIGA voto Matrasek
Maciej
Marianna
Ewa voto Matraszek
Barbara voto Sykut
Tekla voto Gawrońska
Anna
Franciszek
Jan
Katarzyna
BARTUZI JADWIGA c. Bartłomieja i Agnieszki z Wojdaszków * 1796-1849 MATRASEK MACIEJ s. Macieja i Ludwiki ze Świadkiewiczów *1797-1873
przy okazji, mógłbyś podać dane Twojego Andrzeja - daty UMZ, żona?
Tych pobocznych linii tak dogłębnie nie eksplorowałam, za wyjątkiem odnalezienia aktu chrztu.
Dziękuję bardzo
Jeśli coś odkryję na temat naszych wspólnych przodków, dam znać, choć wydaje mi się, że Akta miasta Końskowoli przejrzałam dość skrupulatnie.