Witam
Przedstawiam nazwiska po kądzieli występujące w moim drzewie genealogicznym.
Moi przodkowie pochodzili z Żyrzyna, Zagród, Żerdzi, Baranowa, Śniadówki i prawdopodobnie Końskowoli. Najstarsze znalezione metryki i dokumenty świadczą o tym, że byli na tym terenie co najmniej od XVIII w.
Jeśli wśród wymienionych nazwisk znajdziecie jakiś wspólny element, to proszę o info.
Adamczyk/Jadamczyk
Galow
Goluch
Grzegorzak
Koska/Kosek
Krawczak
Krawczyk
Małoszka/Małoszek
Mazurek
Mikos
Nankiewicz
Nogalska
Pasternak
Plewińska
Rybak
Stefaniak
Szczotka
Szymanek
Teodorowicz
Wawer/Wower
Wąsik
Zarychta
Dodałam 3 nowe nazwiska.
Pozdrawiam, Jola
Nazwiska w moim drzewku
Moderatorzy: avee, El, MarcinR
Nazwiska w moim drzewku
Ostatnio zmieniony 09 sty 2015, 16:02 przez Onyks1955, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Nazwiska w moim drzewku
Moi też z parafii Żyrzyn, tyle że głównie wioski Skrudki i Parafianka, więc nie będzie zaskoczeniem, że parę nazwisk się pokrywa.
Szczotka
Goluch - popularne
oraz
Wawer i Zarychta w liniach bocznych.
Szczotka
Goluch - popularne
oraz
Wawer i Zarychta w liniach bocznych.
Darek
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne
Syn Stanisława, wnuk Józefa, prawnuk Antoniego, praprawnuk Ignacego, 3xprawnuk Błażeja, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, syna ?, potomków Stanisława? niestety metryki niedostępne

-
Moi też z Parafianki i okolicznych miejscowości. Zresztą do tej pory bliska rodzina tam mieszka.
Jestem dopiero od kilku dni na forum więc nie ogarnęłam jeszcze tematów jakie już są ani kto jest skąd i od kogo.
Nazwiska:
Grobel
Łazarz
Kozdrój
Wawer
Tymek
Olszak
Goluch
Kamińska
Ciuba
Wyczółek
Gawda.
Najwięcej linii jest z Groblów.
Jeśli nie w tym miejscu ten post dałam to przepraszam
Jestem dopiero od kilku dni na forum więc nie ogarnęłam jeszcze tematów jakie już są ani kto jest skąd i od kogo.
Nazwiska:
Grobel
Łazarz
Kozdrój
Wawer
Tymek
Olszak
Goluch
Kamińska
Ciuba
Wyczółek
Gawda.
Najwięcej linii jest z Groblów.
Jeśli nie w tym miejscu ten post dałam to przepraszam
Szanuję przodków.
Dzień dobry,
mała część moich przodków po kądzieli znalazła się w Żyrzynie i Baranowie.
Jeśli chodzi o Żyrzyn, moi bezpośredni przodkowie to rodzina Moszyńskich (także Muszyńskich) - ci przywędrowali raczej z innej parafii, to rodzina rzemieślnicza (garncarze, murarze, strycharze i prawdopodobnie zduni).
- Stanisław Moszyński ur. ~1770 zm. 1827, Żyrzyn
- jego żona, Zofia Karaś ur. 1770, Żyrzyn, zm. 1844, Żyrzyn; córka Antoniego oraz Krystyny Grągiel/Grabel - moze Grobel, jak u p. Beaty?
Syn Stanisława i Zofii, a mój 5xpradziadek, Wincenty (1793-1829), ożenił się z Józefą Szymczak/Szymanek z Huty Baranowskiej, córką Floriana oraz Katarzyny (możliwe nazwiska panieńskie: Szczuka, Podkowska).
Wśród szwagrów i szwagierek Wincentego pojawiają się:
- Marcin Wiak ze Skrudek (1796-1889)
- Józef Wawer z Żyrzyna (1799-1857)
- Mikołaj Dudek z Żyrzyna (~1793-?)
- Karol Namięta ze Strzyżowic z parafii Gołąb (~1795-?)
- Małgorzata Gębal/Gębala z Rud z parafii Końskowola (1812?-1878).
Wśród rodzeństwa Zofii Karaś udało mi się namierzyć dwóch braci, którzy się ożenili:
- Józef Adam Alojzy Karaś/Karasiewicz (1773-1818), żonaty z Małgorzatą Sobiech z Osin (1791-?)
- Franciszek Karaś (1776-1817?), żonaty dwukrotnie: z Ewą Mazur z Pogonowa (1783-1812) i z Różą (Rozalią) Bicką/Biłcką z Wolicy z parafii Kurów (1789-?), która później wyszła za Franciszka Wawra (1800-?-1854).
Stanisław Moszyński miał brata, Bernarda, który również został w Żyrzynie i ożenił się z Rozalią Lisowską - nie znalazłam żadnych aktów dotyczących jego żony, więc nie wiem, skąd mogła pochodzić. Wśród ich zięciów i synowych mamy:
- Błażeja Mickę z Zagród (1805-1852)
- Józefa Marka (ślub z Elżbietą Micką zd. Moszyńską w 1855, nic więcej nie mam)
- Mariannę Goluch z Żyrzyna (1817-1878)
- Ludwikę Kozdrój (1850-1895).
Natomiast w Baranowie, oprócz wspomnianej wyżej rodziny Szymczaków/Szymanków, mam przede wszystkim rodzinę o nazwisku Michna ze Śniadówki, wcześniej z Woli Baranowskiej:
- Wojciech Michna (~1770-1830), włodarz na dworze baranowskim i Franciszka Kosek/Koska (~1774-1814, miała brata Wojciecha)
- ich syn Jan (1800?-1845?) i Wiktoria Piecyk? (1795?-1839)
- syn Jana i Wiktorii, Wawrzyniec (1823- ok. 1888) ożenił się z córką Wincentego Moszyńskiego, Jadwigą (są to moi 4xpradziadkowie). W Śniadówce urodził się tylko ich pierwszy syn, a mój praprapradziadek, Tomasz Michna (1849-1919), później rodzina mieszkała w parafiach Rudno i Michów. Ale znowu w Woli Baranowskiej urodziła się jego córka, a moja praprababcia, Agnieszka (1878-1935).
To chyba najbardziej wędrująca część moich przodków - i, co ciekawe, wśród Moszyńskich jest chyba najwięcej nieślubnych dzieci.
Mam też w drzewie pojedynczych Grzegorzaków, Szczotków i możliwe, że jeszcze jakieś z Pań list by się znalazło.
Pozdrawiam
Kasia
mała część moich przodków po kądzieli znalazła się w Żyrzynie i Baranowie.
Jeśli chodzi o Żyrzyn, moi bezpośredni przodkowie to rodzina Moszyńskich (także Muszyńskich) - ci przywędrowali raczej z innej parafii, to rodzina rzemieślnicza (garncarze, murarze, strycharze i prawdopodobnie zduni).
- Stanisław Moszyński ur. ~1770 zm. 1827, Żyrzyn
- jego żona, Zofia Karaś ur. 1770, Żyrzyn, zm. 1844, Żyrzyn; córka Antoniego oraz Krystyny Grągiel/Grabel - moze Grobel, jak u p. Beaty?
Syn Stanisława i Zofii, a mój 5xpradziadek, Wincenty (1793-1829), ożenił się z Józefą Szymczak/Szymanek z Huty Baranowskiej, córką Floriana oraz Katarzyny (możliwe nazwiska panieńskie: Szczuka, Podkowska).
Wśród szwagrów i szwagierek Wincentego pojawiają się:
- Marcin Wiak ze Skrudek (1796-1889)
- Józef Wawer z Żyrzyna (1799-1857)
- Mikołaj Dudek z Żyrzyna (~1793-?)
- Karol Namięta ze Strzyżowic z parafii Gołąb (~1795-?)
- Małgorzata Gębal/Gębala z Rud z parafii Końskowola (1812?-1878).
Wśród rodzeństwa Zofii Karaś udało mi się namierzyć dwóch braci, którzy się ożenili:
- Józef Adam Alojzy Karaś/Karasiewicz (1773-1818), żonaty z Małgorzatą Sobiech z Osin (1791-?)
- Franciszek Karaś (1776-1817?), żonaty dwukrotnie: z Ewą Mazur z Pogonowa (1783-1812) i z Różą (Rozalią) Bicką/Biłcką z Wolicy z parafii Kurów (1789-?), która później wyszła za Franciszka Wawra (1800-?-1854).
Stanisław Moszyński miał brata, Bernarda, który również został w Żyrzynie i ożenił się z Rozalią Lisowską - nie znalazłam żadnych aktów dotyczących jego żony, więc nie wiem, skąd mogła pochodzić. Wśród ich zięciów i synowych mamy:
- Błażeja Mickę z Zagród (1805-1852)
- Józefa Marka (ślub z Elżbietą Micką zd. Moszyńską w 1855, nic więcej nie mam)
- Mariannę Goluch z Żyrzyna (1817-1878)
- Ludwikę Kozdrój (1850-1895).
Natomiast w Baranowie, oprócz wspomnianej wyżej rodziny Szymczaków/Szymanków, mam przede wszystkim rodzinę o nazwisku Michna ze Śniadówki, wcześniej z Woli Baranowskiej:
- Wojciech Michna (~1770-1830), włodarz na dworze baranowskim i Franciszka Kosek/Koska (~1774-1814, miała brata Wojciecha)
- ich syn Jan (1800?-1845?) i Wiktoria Piecyk? (1795?-1839)
- syn Jana i Wiktorii, Wawrzyniec (1823- ok. 1888) ożenił się z córką Wincentego Moszyńskiego, Jadwigą (są to moi 4xpradziadkowie). W Śniadówce urodził się tylko ich pierwszy syn, a mój praprapradziadek, Tomasz Michna (1849-1919), później rodzina mieszkała w parafiach Rudno i Michów. Ale znowu w Woli Baranowskiej urodziła się jego córka, a moja praprababcia, Agnieszka (1878-1935).
To chyba najbardziej wędrująca część moich przodków - i, co ciekawe, wśród Moszyńskich jest chyba najwięcej nieślubnych dzieci.
Mam też w drzewie pojedynczych Grzegorzaków, Szczotków i możliwe, że jeszcze jakieś z Pań list by się znalazło.
Pozdrawiam
Kasia
Poszukuję aktu zgonu Ignacego Kaz(a)nowskiego, urodzonego w Zawadach (Wąwolnica) ok. 1772 z Idziego i Katarzyny, wdowca po Franciszce Kaweckiej i męża Zofii Dobosz, zmarłego prawdopodobnie w latach 30. XIX wieku.