Jeśli można zabrać głos w dyskusji, ostatnio próbowałem rozpisywać Opolskich po kolei każdego, jak leci po datach w Markuszowie - wyszła z tego naprawdę duża rodzina. Myślałem też, żeby powoli tworzyć coś a la opracowania M.O. Polaka dla całych rodzin, niestety jest to w przypadku moim nierealne ze względu na ilość posiadanego czasu. Jednak widzę, że temat podobny wyszedł w tym miejscu.
Moim zdaniem można zrobić miejsce, w którym prezentowane mogą być eksporty np. w pdf fragmentów drzew np. dla konkretnego nazwiska w danej miejscowości - wtedy: każdy może je zobaczyć, są tworzone automagicznie przez programy, w których działamy, łatwo zrobić eksport dla konkretnej rodziny, nie trzeba ręcznie bawić się GEDCOM-em. Problemem pozostaje jednak ciągle wprowadzenie danych; póki co ręczne.
Idealnie byłoby posiadać "idealne" regestry, które posiadałyby wszystkie dane: imię, nazwisko, daty, rodziców, miejsca i zrobić skrypt, który by to łączył automatycznie w całość eksportowalną do GEDCOM. Niestety - to tylko marzenie, bo każdy błąd (autora ksiąg, regestrów) powodowałby powstawanie różnych dziwolągów.
Zawsze można by zrobić coś na wzór prostego klucza sprawdzającego, który mógłby odrzucić "pojedyncze" niezgadzające się regestry. Jednak na teraz to raczej sf.
Mam nadzieję, że nie popłynąłem za daleko z fantazją